27. – 29.5.2022.

Biciklijade Srce Velebita na preko 750 km biciklističkih ili biciklističko-planinarskih staza raznih profila i kondicijske zahtjevnosti po Parku prirode Velebit i općini Lovinac nude mogućnost izbora za sve uzraste amaterskim i profesionalnim biciklistima te obiteljima s djecom.

Sudionike proljetne biciklijade Srce Velebita – Sveti Rok MTB Tour (27. – 29.5.2022.) očekuju nabujali, kristalno čisti izvori (čak 42 u općini Lovinac), potoci, rječice i cvjetne livade čiji opojni mirisi i boje potiču bicikliste da zastanu kako bi uživali u rijetkim oazama netaknute prirode. Trenuci sreće koji se pamte.

Za bicikliste uvijek željne adrenalinskih izazova osmišljene su biciklističko-planinarske ture:

  • bike & hike Sveto Brdo (1752 mnv), po mnogima, najljepši i drugi najviši vrh Velebita koji je svoje ime dobio prema narodnom vjerovanju da se za vrijeme oluja gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Danas se na samom vrhu uzdiže visoki drveni križ zajedno s 10 Božjih zapovijedi. Vrh Svetog Brda pruža nezaboravan panoramski pogled od 360⁰ na Jadransko more, otoke i priobalje kao i na unutrašnjost Like, Dalmatinske zagore sve do planina BiH.
  • bike & hike Tulove grede (1120 mnv), stjenoviti greben strmih kukova, jedna od najčešće fotografiranih vizura Velebita. Uz ove stijene vezane su narodne predaje o zmajevima i velebitskim vilama.

Ture kreću ispred Hostela Svetog Roka te se biciklima vozi po Majstorskoj cesti, remek-djelu cestogradnje Josipa Kajetana Knežića, svečano otvorene prije 190 godina. Ova povijesna cesta koja je prva cestovno spajala Liku s Dalmacijom i kojom je vozila tzv. Lička diližansa, proglašena je kulturnim dobrom RH.

Uz Majstorsku cestu vezana je i biciklistička tura Winnetou koja na planinskom prijevoju Kraljičina vrata, nazvan po mitskom biću Crna kraljica, kreće u nezaboravan spust biciklima do Jadranskog mora. Tura je nazvana po legendarnom liku indijanskog poglavice Winnetou iz romana Karl Maya. Naime, na obroncima Velebita, 60-ih godina 20.stoljeća sniman je jedan od filmova o Winnetouu. Prijevoz natrag u Liku organiziran je kombijima.

Za obitelji i bicikliste slabijih kondicijskih mogućnosti svaki dan su organizirane lagane biciklističke ture Ličkim poljima do Suvajskih bunara odnosno do Vranika uz obilazak nekoliko najljepših izvora pitke vode kojim obiluje ovaj kraj.

Ove godine uvedena je i tura bike & klik by fOTURA na kojoj će sudionici učiti o fotografiranju od profesionalnih fotografa, a impresivnih veduta ovdje zaista ne nedostaje.

Jedna od takvih vizura je i samotna stijena Zir (850 mnv) kojoj se obično divimo prolazeći auto cestom A1. Tura bike & hike Zir prava je šansa da se upozna njena ljepota baš kao i tajne koje skriva te doživi prekrasan pogled sa samog vrha.

Pravu magiju Velebita mogu doživjeti odvažni Velebitski šišmiši na noćnim vožnjama padinama Velebita.

Osvježenje nakon napornih tura mnogi pronalaze u kupanju u jezeru Sveti Rok, a onima kojima nije dosta adrenalinskih izazova mogu jahati konje, okušati se u nekom od obližnjih adrenalinskih parkova, zip-lineu na brdu Cvituša. U smiraj dana, pod zvjezdanim nebom, uz vatru na ognjištu, uvijek u dobrom raspoloženju, kreću druženja na Izletištu Cvituša.

U nedjelju od 13 sati ispred Hostela Sveti Rok organizirana je prodajna izložba autohtonih ličkih delicija i suvenira. Ponesite kući uspomene na Liku do sljedećeg susreta!